Monday, February 26, 2018

Puhta särgiga vanad papid ootavad suurt bussi


Kirjutasin ühe tillukese mõtte facebooki lehele. See mõte oli mind jälitanud juba ammu ja saanud uut toitu sõitudelt Läänemaale või  Tartumaale. Ja täiesti ootamatult sai sellest postitusest minu facebooki ajaloo kõige menukam postitus.  Paljudel äratas ta minevikumälestusi ja nostalgiat. Nii tõstangi nüüd selle postituse siia koos armsate kommentaaridega.

23. veebruar 2018
Olen ammu tahtnud jagada üht tähelepanekut aga ikka on midagi muud vahele tulnud. Aga täna tundub selleks päris paslik hetk olevat.
Kas olete tähele pannud metsade ja põldude vahele teeserva jäävaid bussipeatuste silte, kus esimese hooga aru ei saa, kes küll kunagi seal maha läheb või siis peale tuleb. Mõnikümmend või mõnisada meetrit eemale suundub metsa või põldude vahele küll tee aga kas see ka mõne majani jõuab, seda enam ei tea. Sest näha seal midagi pole.

Ja siis seisab neis peatustes, õigemini teatud kauguses, aeg-ajalt auto. Üsna tihti vana Lada või Moskvitš, mõnikord ka väheke uuem mark nii 20-25 aasta tagusest ajast. Neid autosid iseloomustab üks asi - vaatamata sellele, kust nad sinna tulnud on, on nad alati väljast väga puhtad. Ja alati istub selles puhtas autos vanem mees. Puhta särgi või jaki või jopega. Ja ootab. Ootab, sest pereema on saatnud ootama ja ta ise ikka tahab ka. Ja siis saabub buss. Peatub. Ja bussist väljub kas noor naine, kompsud käes, vibalik poeg või üsna sageli hoopis ema väikeste laste ja kompsudega. Emotsionaalseid tervitusi ma pole juhtunud silmama aga kuidagi pidulik on see bussilt tulnute autosse paigutamine. Ja siis see auto pöörabki sinna metsa vahele ja sõidab justkui eikusagile 3 või 5 või 10 km kaugusele.
Ja igakord ma kujutan vaimusilmas ette, et seal kusagil on üks soe ja rõõmus kuigi natuke viltune maja, kus pliidi all tuli ja pereema vaatab kella ja hetk enne auto koduõuele keeramist võtab pliidilt kartulid, kurnab need ära ja paneb tahenema. Soust on juba pliidi peal valmis, keldrist on toodud hapukurgipurk ja kõrvitsad. Ja siis nad tulevad. Lapsed jõudsid koju. Kivi langeb selleks korraks südamelt. Isa võtab puhta särgi seljast ja asub igapäevaste askelduste kallale. Ema/vanaema püüab hetkega tekkinud segaduses mingitki korda hoida ja ohjeldamatult õpetussõnu jagada...
Et meil ikka oleks neid eikusagil olevaid bussipeatuste silte, ootavaid puhastes riietes papisid, pliidi juures askeldavaid emasid ja vanaemasid ja lapsi ja lapselapsi, kes tulevad suure bussiga linnast koju käima. Neid maju seal kusagil põldude ja metsade taga. Ja et meie, kes mööda sõidame , oskaksime märgata selliseid hetki.
Head Eesti sünnipäeva!

Annely Akkermann Head sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Karmen Tellisaar Nii ilus! Head Eesti sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Kaja Joesaar See tegi mind nii härdaks, tuli see tunne meelde,kuidas minu emake veel mind koju ootas seal põldude vahel metsa sees... see on nii hea tunne,kui sind oodatakse koju - ahi on köetud, tuba soe, aurav toit pliidi serval. Nüüd kui lähen koju käima,ei oota mind seal keegi...Aitäh Viivika Orula seda imelist tunnet meelde tuletamast.
Manage
Vasta3d
Inna Tillemann Minu kodu oli 10km kaugusel ühest sellisest bussipeatusest
Manage
Vasta3d
Kaie Pärn Aitäh Viivika, et panid sõnadesse selle, mida mina olen mõelnud. Ilusat sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Inna Tillemann Rõõmsat Eesti sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Kristel Ernits Imeline! Aitähh Viivika, seda kirjutamast ja omi mõtteid jagamast.
Manage
Vasta3d
Liina Käär See üks kõige ilusam asi, mida seoses kodu ja Eestiga viimati lugenud olen. Las see jääb kestma. Head Eesti sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Roland Leesment Aitäh Viivika! Su kirjeldus vastab üsna täpselt sellele, mis minu mälupiltide hulgas leidub ... aasta oli siis 1982 kui läksime pisitütrega vanematele külla, rongiga ja isa tuli meile vastu traktoriga 4 km tagant. Kõik muu oli enam-vähem sama. See oli sündmus meile kõigile! On imeline, et see toimib Eestis ka täna! Head Eesti sünnipäeva!
Manage
Vasta3d
Piret Hallik-Sass Minu isa ootas alati minu ema samamoodi, küll linnas, vahel tundide kaupa oodates ja ajalehte lugedes...
Manage
Vasta3d
Kristel Kallau Aitäh Viivika! Mul polnud küll just metsavaheteed...kuid vanaisa oli autoga bussijaamas vastas. Vanaemal oli söök ja suhkrusaiad.Ja kõik need moosid, mahlad ja kuivatatud raudrohuõied, mis lahkudes kaasa pakiti. Nutt tuleb peale. Seda enam ei ole...Kuid oluline on seda ise edasi kanda- lapsed tulevad ja kodus ootab söök ja soe tuba...Head vabariigi aastapäeva
Manage
Vasta3d
Sirje Paiste Aitäh Sulle ,Viivika! See lugu äratab aastate tagust ... Head vabariigi sünnipäeva!

No comments:

Post a Comment

Esimene täispäev Fort Lauderdales ehk mis on ühist Ruka kuuskedel ja FT paatidel

Kui satud juhtumisi hotelli uksest vales suunas keerama, siis pead päris pikalt keerutama enne kui leiad väljapääsu igat sorti luksuslike...